Anything is possible

Tuesday, February 23, 2010

Symboler

Nationalsymboler är det ord jag använder mig av inte bara p g a att det är vad de är men just för att nationalism är ett laddat ord och som jag vill att vi ska tänka till över. Symbolerna skapades inte av nationalismens baksida, de är inte rasistiska eller fascistoida. Nationalism är ett ord med många bottnar och alla är inte onda. Symboler kan ha en mening i en viss kontext och genom att plantera om symbolerna i en annan kontext kan man behålla deras mening. Varje symbol har sitt ursprung i naturen som människorna tolkade och gjorde dem till folkets. Nu är det åter dags att plantera om dem eftersom någon stal människans symboler under senare delen av 1980-talet. Hoppas att de tecken som vi idag ser, av ett allt mer frekvent användande av nationalsången, tyder på att människorna håller på att återerövra symbolerna.
Den bild de ger är en bild av en stat, med gamla anor, ett frihetsälskande folk, segerrikt och sanningssägande. Om bilden är sann eller inte, spelar ingen roll. För att sätter vi som mål att uppfylla den bild symbolerna ger, ja, då är jag stolt över att vara svensk.
Nationalism är inget annat än att vara stolt över att bo på en viss geografisk yta och att försöka göra den ytan så bra att alla känner sig stolta över att vara en del av ytan.

No comments:

Post a Comment